Pengurusan pengguna dalam Dropbox DocSend
In this article
Maklumat dalam artikel ini terpakai kepada pentadbir dan pemilik dalam pelan DocSend Personal, Standard, Advanced dan Advanced Data Rooms.
Pengurusan pengguna adalah penting untuk memastikan dokumen anda selamat dan pengebilan anda dikemas kini. Pemilik dan pentadbir DocSend boleh melayari halaman tetapan Syarikat untuk menambah pengguna baharu, membuang pengguna sedia ada dan mengurus akses akaun.
Sebelum bermula, ingat perkara berikut:
- Menambah pengguna baharu mungkin mengakibatkan caj tambahan bergantung pada pelan anda (lihat halaman harga kami untuk butiran ).
- DocSend menggunakan sistem jemputan. Pengguna yang dijemput akan menerima e-mel dengan pautan untuk menyertai pasukan anda.
- Perhatian: Had jemputan mungkin berbeza-beza untuk pengguna baharu dan meningkat dari semasa ke semasa. Jika anda memerlukan had yang lebih tinggi, hubungi sokongan. Dalam pelan Advanced Data Rooms, anda boleh mengimport alamat e-mel menggunakan fail CSV.
- Jika anda mempunyai akaun terurus, hubungi Pengurus Kejayaan Pelanggan (CSM) anda untuk mendapatkan bantuan dalam menambah atau membuang pengguna.
- Jika syarikat anda menggunakan SSO, pengalaman pengurusan pengguna anda mungkin berbeza daripada langkah-langkah yang digariskan di bawah.
Jemput pengguna baharu
Untuk menjemput pengguna baharu ke pasukan anda:
- Log masuk ke docsend.com.
- Klik avatar anda (gambar profil atau huruf awal nama) di bahagian atas kanan.
- Klik Tetapan.
- Klik Syarikat.
- Klik Pengguna.
- Klik Tambah pengguna.
- Masukkan alamat e-mel pengguna dan pilih peranan pengguna untuk mereka.
- Nota: Jika anda menambah berbilang pengguna, asingkan alamat e-mel setiap pengguna dengan koma.
- Klik Hantar jemputan.
Untuk menjemput semula pengguna ke pasukan anda:
- Log masuk ke docsend.com.
- Klik avatar anda (gambar profil atau huruf awal nama) di bahagian atas kanan.
- Klik Tetapan.
- Klik Syarikat.
- Klik Pengguna.
- Klik Dijemput.
- Klik
(pilihan tambahan) di sebelah nama pengguna yang anda ingin jemput semula. - Klik Hantar semula jemputan.
Nyahaktifkan pengguna
Jika seseorang dalam pasukan anda tidak lagi memerlukan akses kepada DocSend, anda boleh menyahaktifkan pengguna dengan mudah daripada halamanTetapan Syarikat.
Penting: Kredit prorata akan ditambah ke akaun anda untuk sebarang baki masa pada langganan pengguna yang dinyahaktifkan. Pemilik boleh menyemak ini pada halaman Pengebilan.
Apabila akaun pengguna dinyahaktifkan:
- Pengguna tidak lagi boleh log masuk.
- Pautan pengguna dilumpuhkan.
- Dokumen pasukan pengguna masih boleh diakses.
- Data sejarah pelawat pengguna masih dapat dilihat oleh Pemilik/Pentadbir.
- Pengguna dibuang daripada langganan DocSend anda.
Untuk mengelakkan kehilangan akses kepada pautan dan Ruang pengguna, pentadbir atau pemilik harus memindahkan pemilikan kepada pengguna lain apabila menyahaktifkan pengguna. Pentadbir dan pemilik akan melihat senarai pautan dan Ruang yang terjejas sebelum mereka mengesahkan penyahaktifan.
Untuk menyahaktifkan pengguna:
- Log masuk ke docsend.com.
- Klik avatar anda (gambar profil atau huruf awal nama) di bahagian atas kanan.
- Klik Tetapan.
- Klik Syarikat.
- Klik Pengguna.
- Klik
(pilihan lain) di sebelah nama pengguna yang anda ingin nyahaktifkan. - Klik Nyahaktifkan.
- Untuk memindahkan pemilikan pautan atau Ruang pengguna, klik Pindahkan dan teruskan, kemudian klik Nyahaktifkan dan pindahkan.
- Untuk menyahaktifkan tanpa memindahkan pemilikan, klik Langkau, kemudian klik Teruskan.
- Jika pengguna tidak memiliki sebarang pautan atau Ruang, klik Nyahaktifkan.
Perhatian: Apabila anda memindahkan pemilikan pautan atau Ruang pengguna kepada pengguna lain semasa proses penyahaktifan, pemilik baharu akan menerima semua yang dimiliki oleh pengguna tersebut. Tidak boleh memindahkan item tertentu. Pemindahan ini kekal dan tidak boleh dibuat asal.
Gantung pengguna
Anda juga boleh menggantung pengguna untuk menghalang mereka daripada log masuk sambil memastikan dokumen dan pautan mereka aktif.
Nota: Pengguna yang digantung masih dikenakan caj pada akaun anda memandangkan dokumen dan pautan mereka masih aktif dan boleh diakses.
Apabila akaun pengguna digantung:
- Pengguna tidak lagi boleh log masuk; kata laluan baharu ditetapkan dan tidak boleh ditetapkan semula.
- Semua dokumen, pautan dan Space pengguna kekal aktif.
- Dokumen pasukan pengguna masih boleh diakses.
- Data sejarah pelawat pengguna masih boleh diakses.
- Pengguna masih sebahagian daripada langganan DocSend anda.
Untuk menggantung pengguna:
- Log masuk ke docsend.com.
- Klik avatar anda (gambar profil atau huruf awal nama) di bahagian atas kanan.
- Klik Tetapan.
- Klik Syarikat.
- Klik Pengguna.
- Klik
(pilihan lain) di sebelah nama pengguna yang anda ingin nyahaktifkan. - Klik Gantung akaun.
- Klik Ya, gantung untuk mengesahkan.
- Masukkan kata laluan baharu dan klik Tukar kata laluan.
Nota: Anda mungkin mahu menyahaktifkan pengguna dan memindahkan data mereka ke dalam akaun anda sendiri dan bukannya menggantungnya.
Aktifkan semula pengguna
Anda juga boleh mengaktifkan semula pengguna yang dinyahaktifkan atau digantung pada bila-bila masa dengan mengikuti langkah-langkah di bawah. Jika anda telah dinyahaktifkan atau digantung dan memerlukan akses kepada DocSend sekali lagi, sila hubungi pemilik atau pentadbir syarikat anda untuk membantu mengaktifkan semula akaun DocSend anda.
Penting: Mengaktifkan semula pengguna mungkin bermakna anda dikenakan caj baharu dan juga akan mengaktifkan semula semua pautan yang dilumpuhkan sebelum ini.
Untuk mengaktifkan semula pengguna:
- Log masuk ke docsend.com.
- Klik avatar anda (gambar profil atau huruf awal nama) di bahagian atas kanan.
- Klik Tetapan.
- Klik Syarikat.
- Klik Pengguna.
- Klik Tidak Aktif.
- Klik
(lebih banyak pilihan) di sebelah nama pengguna yang anda ingin aktifkan semula. - Klik Aktifkan Semula.
- Klik Aktifkan Semula untuk mengesahkan.