Omówienie aktualizacji systemu plików zespołu w Dropbox
In this article
Ten artykuł dotyczy zespołów korzystających z taryf Dropbox Standard, Business, Advanced, Business Plus i Enterprise.
Przegląd
Dropbox zaktualizował strukturę folderów zespołu, aby była bardziej uporządkowana i łatwiejsza w użyciu. Ta zmiana została już wprowadzona na wszystkich kwalifikujących się kontach zespołowych Dropbox.
Jeśli Twój zespół zakończył już migrację do nowej struktury folderów, oznacza to, że już z niej korzystasz. W tym artykule wyjaśniamy, co się zmieniło, jak działa nowy system i jak rozwiązywać typowe problemy, które mogą występować po aktualizacji.
Uwaga: zmieniły się ścieżki plików. Konieczne może być wprowadzenie odpowiednich zmian w integracjach korzystających z interfejsu API lub w automatyzacjach operacji na plikach, w których wykorzystywane są ścieżki bezwzględne.
Co się zmieniło?
Zaktualizowany system plików zespołu wprowadza kilka ulepszeń strukturalnych i związanych z uprawnieniami:
- Zintegrowany obszar zespołu: wszystkie foldery zespołu znajdują się teraz we współdzielonym obszarze zespołu, co zapewnia ich lepszą widoczność i organizację.
- Zaktualizowane nazewnictwo folderów: nazwa folderu pulpitu została zmieniona z „Dropbox [nazwa zespołu]” na „[Nazwa zespołu] Dropbox”.
- Foldery osobiste: każdy członek zespołu ma teraz swój folder osobisty w obszarze zespołu.
- Scentralizowana kontrola dostępu: uprawnienia do folderów są dziedziczone z folderów najwyższego poziomu, co pozwala administratorom na bardziej spójne zarządzanie dostępem.
- Widoczne ścieżki plików: ścieżki folderów zawierają teraz nazwę folderu najwyższego poziomu.
- Większa przejrzystość udostępniania: gdy udostępniony zostaje podfolder, członkowie mogą zobaczyć ścieżkę do jego folderu nadrzędnego (ale nie widzą jego zawartości).
Dzięki tym zmianom zespoły mogą łatwiej zarządzać współdzielonymi obszarami roboczymi, utrzymywać spójność w zakresie dostępu i bezpiecznie współpracować.
Co to oznacza dla Twojego zespołu
Dla członków zespołu
- Wasze pliki i foldery znajdziesz w nowym obszarze zespołu.
- Foldery udostępnione mogą pojawić się pod innymi ścieżkami niż wcześniej.
- Jeśli udostępniony folder nie pojawia się na pulpicie, sprawdź ustawienia synchronizacji wybiórczej dla tego folderu.
- W razie potrzeby możesz również poprosić administratora zespołu o pełny raport dotyczący ścieżki folderu, aby ustalić folder najwyższego poziomu dla swoich podfolderów.
- Może być konieczne ponowne utworzenie niektórych skrótów, skryptów lub zewnętrznych automatyzacji, które korzystają ze starych ścieżek plików.
- Istniejące foldery zespołu domyślnie przyjmują ustawienie dostępności określone dla nowych plików. Sprawdź, czy wszystkie foldery, które muszą być dostępne w trybie offline, są dostępne.
Uwaga: aby przyspieszyć synchronizację, zalecamy ustawienie plików jako dostępnych tylko online.
Dla administratorów
- Od teraz zarządzanie folderami i uprawnieniami zespołu odbywa się w jednym miejscu.
- Uprawnienia do folderów najwyższego poziomu są automatycznie stosowane do podfolderów, chyba że zostaną ręcznie zmienione.
- Nadal możesz kontrolować, czy członkowie zespołu mogą tworzyć foldery zespołu lub nimi zarządzać. Dowiedz się więcej o folderach zespołu.
- Sprawdź uprawnienia do udostępniania i dostępu dla folderów najwyższego poziomu w ustawieniach Zarządzaj dostępem:
- Aby uniemożliwić członkom zespołu zarządzanie dostępem do folderu najwyższego poziomu, ustaw opcję Tylko administrator dla folderów najwyższego poziomu i Członkowie zespołu, którzy mogą edytować dla podfolderów. Więcej informacji o zarządzaniu ustawieniami dostępu.
- Domyślne ustawienie Zarządzaj dostępem w folderach zespołu zależy od tego, gdzie folder zespołu został utworzony. Na przykład nowe foldery utworzone w:
- katalogu „/browse” będą miały domyślnie ustawioną opcję Członkowie zespołu, którzy mogą edytować.
- „Menedżerze treści” przez administratora domyślnie przyjmą ustawienie Tylko administrator.
- Możesz poprosić pomoc techniczną Dropbox o raport dotyczący ścieżki folderu, aby zapoznać się ze strukturą folderów i ustawieniami synchronizacji.
FAQ
Czym jest folder osobisty?
W tym folderze przechowywane są pliki członka zespołu oraz wszystkie pliki, które zostały mu udostępnione. Folder ten znajduje się pod ścieżką „/[nazwa zespołu] Dropbox/[imię i nazwisko członka zespołu]”. Dowiedz się więcej o udostępnianiu zawartości swojemu zespołowi po aktualizacji systemu plików.
Co się zmieniło w folderach zespołu?
- Foldery zespołu znajdują się teraz w obszarze zespołu w Dropbox, a nie w folderach członków.
- Zmiana nazwy folderu zespołu powoduje zmianę nazwy wszystkich pozostałych osób.
- Tworząc folder zespołu, możesz zdecydować, komu i kiedy go udostępnisz.
- Członkowie zespołu mogą dodawać pliki i foldery do folderów zespołu, klikając Utwórz lub Prześlij pliki i foldery na stronie Wszystkie pliki.
- Wszystkie pliki zespołu w Dropbox są teraz uporządkowane w folderach – w folderze członka zespołu lub w folderach zespołu. Użytkownicy nie mogą już dodawać plików do głównego katalogu zespołu w Dropbox. Zamiast tego muszą dodać je do folderu.
- Administratorzy zespołu mogą udostępniać foldery zespołu wybranym osobom lub grupom.
- Aby móc udostępniać foldery zespołu osobom spoza zespołu, ustawienie Udostępnianie na zewnątrz musi być włączone. Możesz zmienić to ustawienie z poziomu konsoli administratora.
- Udostępnienie folderu innemu członkowi zespołu powoduje ujawnienie ścieżki tego folderu.
- Na przykład, jeśli udostępnisz członkowi zespołu podfolder o nazwie „Kampania letnia 2024”, będzie on mógł zobaczyć ścieżkę folderów nadrzędnych (na przykład „Projektowanie/Marketing/Kampania letnia 2024”), nawet jeśli nie ma dostępu do tych folderów. Folder „Kampania letnia 2024” jest wyświetlany jako folder z uprawnieniami do przechodzenia. Wszystkie uprawnienia do folderów i uprawnienia do plików pozostają bez zmian.
Dowiedz się więcej o tym, jak udostępniać treści zespołowi po aktualizacji systemu plików.
Co mogą zrobić użytkownicy korzystający z aplikacji mobilnej?
Użytkownicy korzystający z aplikacji mobilnej mogą tworzyć i udostępniać foldery zespołu, ale muszą skorzystać z przeglądarki internetowej, aby przenieść, usunąć, zmienić nazwę lub zduplikować foldery.