Dropbox dla zespołów: czy administratorzy mogą zobaczyć moje konto?
In this article
Ten artykuł dotyczy członków zespołów korzystających z taryf Dropbox Standard, Advanced, Business, Business Plus i Enterprise.
Jeśli jesteś członkiem zespołu Dropbox, administrator może uzyskać dostęp do Twojego konta za pomocą funkcji „Zaloguj jako użytkownik”. Administrator może zalogować się na Twoje konto, aby wykonać dowolną z następujących czynności:
- Wyświetlanie struktury folderów danego członka zespołu
- Udostępnianie plików i folderów innym osobom
- Wyświetlanie, otwieranie i pobieranie plików
- Usuwanie plików lub przywracanie usuniętych
Uwaga: funkcja Zaloguj jako użytkownik nie pozwala administratorom na otwieranie i uzyskiwanie dostępu do Twojego osobistego konta Dropbox, jeśli jest ono połączone z kontem zespołu. Mogą oni jednak wyświetlić imię i nazwisko oraz adres e-mail powiązany z Twoim kontem osobistym. Ta funkcja nie jest dostępna w zespołach korzystających z taryf Dropbox Standard i Business. Więcej informacji na temat logowania się jako użytkownik.
Czy administrator może ustawić uprawnienia udostępniania?
Aby chronić dane organizacji, administratorzy mogą określić, czy możesz udostępniać pliki i foldery osobom spoza Twojego zespołu. Administratorzy mogą również wyświetlać dzienniki aktywności, w których wskazane są adresy e-mail osób, którym udostępniono pliki lub foldery.
Czy administrator może zatwierdzić połączone urządzenia?
Domyślnie Dropbox umożliwia połączenie zarówno konta osobistego, jak i służbowego z komputerem. Administratorzy mogą uniemożliwić Ci połączenie obu kont, ale będzie to miało zastosowanie tylko do aplikacji komputerowej Dropbox, a nie do urządzeń mobilnych ani witryny dropbox.com.
Czy administrator może zarządzać przesyłaniem z aparatu
Tak. Administratorzy mogą włączać i wyłączać możliwość przesyłania z aparatu dla całego zespołu w Dropbox.
Czy administrator może uzyskać dostęp do moich plików?
Domyślnie cała zawartość Twojego konta zespołu w Dropbox jest prywatna. Inni członkowie zespołu mogą zobaczyć Twoje pliki tylko wtedy, gdy udostępnisz je za pomocą folderów udostępnionych lub łączy. Administratorzy mogą wyświetlić pliki na Twoim koncie, korzystając z opcji Zaloguj jako użytkownik.
Uwaga: dotyczy to tylko plików i folderów przechowywanych w folderze członka zespołu.
Co się stanie, gdy opuszczę organizację?
Jeśli opuścisz organizację, administrator może usunąć Cię z konta zespołu Dropbox. W tym celu może zawiesić, usunąć lub przekonwertować Twoje konto.
Co może zrobić administrator na Twoim koncie?
Funkcja Zaloguj jako użytkownik umożliwia administratorom:
- Wyświetlanie struktury folderów danego członka zespołu
- Udostępnianie plików i folderów innym osobom
- Wyświetlanie, otwieranie i pobieranie plików
- Usuwanie plików lub przywracanie usuniętych
- Wyświetlanie dokumentów i folderów Paper
- Udostępnianie dokumentów i folderów innym użytkownikom
- Przenoszenie dokumentów i folderów Paper
- Przywracanie zarchiwizowanych dokumentów Paper
- Trwałe usuwanie dokumentów Paper
Jeśli potrzebujesz pomocy w zmianie ustawienia na swoim koncie, na przykład w zresetowaniu hasła, Twój administrator może to zrobić z poziomu konsoli administratora.
Jak mogę się dowiedzieć, czy administrator uzyskał dostęp do mojego konta?
Jeśli administrator uzyskał dostęp do Twojego konta zespołu w Dropbox przy użyciu funkcji Zaloguj jako użytkownik, możesz otrzymać wiadomość e-mail z powiadomieniem. Jednak to administrator decyduje, czy wysłać tę wiadomość. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z administratorem.
Mam połączone konta osobiste i służbowe — czy administrator będzie mieć dostęp do obu?
Nie. Jeśli jesteś członkiem zespołu i połączyłeś swoje osobiste i służbowe konto Dropbox, funkcja Zaloguj jako użytkownik nie pozwala administratorowi na otwieranie połączonego konta osobistego i uzyskiwanie do niego dostępu. Może on jednak wyświetlić imię i nazwisko oraz adres e-mail powiązany z Twoim kontem osobistym.
Czy mogę uniemożliwić administratorowi zalogowanie się na moje konto zespołu?
Nie. Członkowie zespołu nie mogą wyłączyć tej funkcji. Jeśli masz wątpliwości dotyczące zasad prywatności lub bezpieczeństwa obowiązujących w organizacji, skontaktuj się z administratorem.